Witgoed- en huishoudelijke apparatenblog

« Terug Start

LED verlichting: led downlight

Gepost op

Waar vroeger veel mensen gloeilampen in huis hadden, zie je tegenwoordig steeds meer dat er LED verlichting wordt toegepast. Dit type verlichting is beter voor het milieu. In dit artikel zal ik meer uitleg geven over LED verlichting en dan specifiek over één soort LED lamp, namenlijk een LED downlight.   

Wat is een LED downlight? Dit type lamp is ontwikkeld voor situaties waarin er veel licht vereist is, zoals bijvoorbeeld op kantoor of in je keuken. De lampen zijn geschikt om ze in jouw plafond of in een uitsparing te plaatsen. Hierdoor kun je alles wat recht onder de LED lamp staat goed verlichten. Als je een LED downlight plaatst heb je hiervoor opschuimend materiaal nodig dat geen elektrische stroom geleidt. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen brand door oververhitting kan uitbreken. Bij de plaatsing van de LED downlight kun je er een dimmer tussen plaatsen zodat je de hoeveelheid licht exact kunt bepalen.   

LED lampen verschillen van gloeilampen door de manier hoe ze licht creëren. Gloeilampen maken gebruik van een gloeidraad of fosforpoeder. TL-lampen maken gebruik van dezelfde technieken. LED lampen creëren op een andere manier licht. LED verlichting is gemaakt van een halfgeleider. Als door deze halfgeleider elektrische stroom komt, gaan de elektronen binnenin deze halfgeleider bewegen. Door deze beweging van de elektronen wordt energie omgezet in licht.   

Een LED downlight biedt jou veel voordelen. Een groot voordeel zijn de gebruikskosten. Een LED downlight gebruikt minder energie, en minder energie betekent minder energiekosten. Daarnaast is de levensduur van een LED downlight langer in vergelijking met een gloeilamp. Ook is een LED downlight brandveilig, zoals hierboven beschreven. Een keerzijde van LED lampen is de aanschafprijs. De prijs van LED lampen is wel aan het dalen maar is nog steeds (flink) hoger dan de prijs van een gloeilamp. Echter doordat de lampen langer meegaan en ook minder energie gebruiken ben je uiteindelijk toch voordeliger uit. Maak een voordelige keuze op LED-Power.nl.

Om de juiste keuze te maken welk type LED lamp er nodig is, moet je op een aantal zaken goed letten. Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel licht je nodig hebt. Aan de hand hiervan kun je de gewenste lichtopbrengst bepalen. Ook doordat je kunt kiezen uit verschillende groottes LED lampen kun je de lichtopbrengst variëren. Echter is van de grootte van de LED downlight afhankelijk van waar je de lamp wil plaatsen en hoeveel ruimte je daar hebt. Wil je de LED verlichting plaatsen in een ruimte buiten of in een natte ruime dan speelt ook de IP waarde een rol. Een LED downlight is dus een type verlichting dat veel voordelen biedt bovenop de traditionele gloeilampen.


Delen